REFER SOMEONE & GET REWARDED! Click here to get started!

How to Spot Roof Damage from Inside Your Home

Your roof protects your home and family from the elements, and it’s essential that you keep it in good working order. So if you spot signs that its components have been compromised—leaving your house vulnerable to moisture intrusion—it’s vital that you contact a roofing contractor with a track record of success (like us!) for an inspection. 

Don’t risk the possibility of further damage. Read on so you can learn how to spot roof damage from inside your house, and attend to it readily to preserve your property. 

Signs You Can Spot from Inside Your Home that Indicate It Is Time for Roof Replacement 

1. Is your ceiling stained due to a roof leak?

Staining on the ceilings of the top floor of your home indicate your roof has a leak. Discoloration and stains are your roof’s way of telling you it needs some attention. Although the leak may be minor, if left unnoticed, it could result in major water damage. 

Solution: Contact your roofing contractor and remedy the leak while it’s small. 

2. Does your attic appear to be experiencing moisture infiltration? 

If you suspect you have roof damage, grab a flashlight and go into your attic. If its insulation is wet or moldy, or if the wood in your attic is beginning to rot, these are signs you have a leaky roof that needs to be attended to. 

Solution: When your attic is wet due to a roof leak, it’s essential that you have your roof inspected promptly and resolve the situation with a roof repair or replacement. 

3. Can you smell mold or mildew in your home?

You may not see any mold or mildew inside your house, but if you smell it, then you likely have a moisture penetration problem, and your roof could be the culprit. 

Solution: Don’t settle for unhealthy mold growth in your home. Get to the bottom of its cause by scheduling a roof inspection. 

4. Are your interior ceilings sagging?

Sagging indicates a major problem that usually points to moisture intrusion. If left unaddressed, the water damage can weaken your roof’s structure, allowing the weight of your shingles to bend the underlying supports. 

Solution: Contact a roofer to learn what should be done next to avoid accident or injury, and for your safety, schedule a roof inspection promptly.  

5. Does water drip through your home’s ceilings when it rains?

It’s no secret that if every time it rains you reach for an empty bucket or pan to put under your dripping ceiling—you have a leaky roof issue. 

Solution: Get to the bottom of the roof leak as fast as possible to avoid further damage. Schedule a roof inspection by a dependable roofer

6. Is your home interior super humid?

When your roof becomes damaged, it allows excessive amounts of moisture and humidity in, which may lead to water damage. Monitor the humidity levels in your house so you know if there are any significant changes, which may indicate you have roof damage that needs to be addressed. 

Solution: If interior humidity changes significantly, have your roof inspected. 

7. Is your interior paint peeling for no apparent reason?

When your interior paint starts to peel, bubble, or blister on your walls or ceilings, this is a sign of a roof leak or damage. Investigate the source of the problem to stop it in its tracks. 

Solution: Don’t take it lightly when your walls and ceilings are giving you clear signs you have water damage. Contact a roofer for an inspection. 

8. Have your utility bills been increasing unknowingly?

When energy bills skyrocket, there can be a number of contributing factors, one of which could be your roof’s condition. Damaged roofing components reduces your house’s ability to keep air conditioning inside each summer and heat in during the winter—leading to increased utility bills. And when leaks permeate your home’s insulation, it reduces your house’s ability to retain heating and air conditioning, driving up your bills even more. 

Solution: If energy bills are on the rise, reach out to a trusted roofing contractor for an inspection. 

9. Can you spot mold or mildew inside your home? 

Mold and mildew thrive in moist, humid conditions. If your roof is damaged, water and humidity are sure to leak into your interior, creating the perfect conditions for unhealthy mold to grow. 

Solution: If you spot mold, contact a mold remediation service to deal with it, and then contact a reliable roofer to inspect your roof. 

10. Can you see daylight from inside your attic? 

If you climb up into your attic and look up, you shouldn’t be able to see daylight peering through. If you can, that’s an indication you have roof problems because if sunshine comes inside when it’s nice out, rain comes in on stormy days. 

Solution: If you see daylight from inside your attic, contact a roofing contractor. 

What to Do if You Spot a Roof Leak

Document the damage.

Take pictures of the damage your roof leak has caused. Write down the date you first spotted issues and what you saw. If you do anything to remedy the situation yourself, take note of that as well. 

Contact your insurance company.

Homeowner’s insurance often covers roof damage, and depending on your policy, they may even help with repairs. 

Get written estimates from roofers.

Read reviews, check with the BBB, get written estimates, and then hire a contractor. 

Fortify Your Wichita Home’s Protective Layer with a Beautiful Replacement Roof 

When roofing wears out, becomes damaged, or leaks, it’s vital that you deal with it promptly to avoid additional costly damage. At Keeter Roofing & Remodeling, we meticulously follow the specifications outlined by manufacturers, ensuring that every aspect of your roofing installation complies with industry standards and best practices. Learn more about how our premium roofing services can safeguard your home from the elements and boost its curb appeal.